top of page

Tannrens/ tannstell

Våre hunder og katter lever et enklere liv enn deres forfedre. De blir mye eldre nå enn tidligere.  Det er også en del hunderaser blitt mer utsatt for tannproblemer grunnet avl.  Det er spesielt små hunderaser og katter som er mest plaget med dårlig munnhygiene. Store hunder kan også få tannproblemer, men vi ser det særdeles ofte på raser av små størrelser. 

Vi ser svært ofte vonde tenner og dårlig tannhelse i vår hverdag på klinikken. Det vi oftest får høre fra eier er "men den spiser jo, så hvordan kan den ha vondt da?".  Det er fordi hunder og katter slutter svært sjelden å spise pga en vond tann eller to. De går ikke rundt og klager og sier "au" slik vi gjerne ville gjort. De fortsetter å spise, men de unngå gjerne den / de tennene som er vonde og de fortsetter å spise,  for hvis ikke så dør de. Det er overlevelsesinstinkt.  En hund eller katt med tannpine vil svært sjelden slutte å spise pga tannverk. Gjør de det er det oftest svært vondt eller svært betent i munnen til at de ikke lenger klarer spise. Det er derfor det er så viktig med årlig og halvårlige tannsjekker, men at du der hjemme også en gang i mellom løfter på lippen og kikker i munnen på hunden/katten din. Er det rødt omkring noen tenner? Er tennene dekket i brunlig belegg eller store flak med tannstein? Har den noen knekte tenner eller vond lukt fra munnen? -Da bør du bestille en time til tannsjekk. Vi har gratis tannsjekk året rundt. Da kikker vi på tenner og i munn (så lenge det er mulig) og ser hva som er anbefalt for nettopp ditt dyr. 

For visste du at ca 70 % av alle katter og 80 % av alle hunder viser tannsykdommer allerede ved treårsalderen. Den vanligste tannsykdommen vi ser hos hund og katt er tannstein og tannkjøttbetennelse. Tannstein begynner med et plakkbelegg, som over tid mineraliseres av kalk fra spyttet og blir til tannstein. Tannsteinen legger seg oppunder tannkjøttet og kan forårsake tannkjøttbetennelse. Tannkjøttbetennelse (gingivitt) ses som rødt, hissig og irritert tannkjøtt. 

 

Hvis det ikke blir gjort noe for å fjerne dette vil det kunne utvikle seg videre  til betennelse i tannkjøttet og i tannfestet rundt tennene som i mange tilfeller ender opp med at tennene må trekkes. Dårlig tannhelse og betennelse i munnhulen kan også gi alvorlig sykdom andre steder i kroppen. Som feks i nyrer og hjerte. 

 

Vi tilbyr tannrens på både hund og katt. Dette foregår i narkose. Først får dyret en klinisk helseundersøkelse. Deretter sedasjon og tilpasset narkose etter behov. Munnhulen og tennene sjekket nøye, før vi begynner å rense tennene manuelt og med noe som heter ultralydscaler. Ultralydscaler er et instrument som vibrerer med ultralydfrekvens og løsner tannsteinen fra tannen på en skånsom måte.

Tennene blir helt rengjort og eventuelle tannsykdommer som var gjemt under tannsteinen blir lettere oppdaget.

Dersom det ikke er noen sykdommer eller skader på tennene, blir de polert med en poleringspasta som gjør at overflaten på tennene blir helt glatt. Denne pastaen gjør at det blir vanskeligere for plakk å feste seg igjen med en gang. Hos oss er det alltid inkludert tannrøntgen når vi gjør tannrens. Det er fordi mesteparten av tennene sees ikke med det blotte øye, og mange smertefulle tannsykdommer an skjule seg under tannkjøttranden. Derfor er tannrøntgen et svært godt hjelpemiddel for å sikre en god tannhelse og smertefri munn for dyrene. 

bottom of page